onsdag 3 december 2008

Asiatiska Michelinstjärnor 1: Hongkong

Michelins anonyma inspektörer som reser jorden runt för att äta och sätta betyg på de bästa restaurangerna, har nu kommit fram till att Hongkongkocken Chan Yan Taks kulinariska gärning är värd tre stjärnor i den åtråvärda guiden. Med detta blir han den första kinesiska kock i världen att föräras denna ynnest. Chan Yan Tak basar över paradrestaurangen Lung King Heen, i Four Seasons Hotel i Hongkong. Köksstilen beskrivs som modernt kantonesisk, med tonvikt på skaldjur och dimsum.
Michelinguiden är förstås en fransk inrättning och har alltid haft sitt avstamp i det franska köket. Av världens sammanlagt 72 restauranger som har 3 Michelinstjärnor, ligger 26 i just Frankrike. Medan det japanska köket sedan länge har vunnit erkännande hos Michelinfolket, har det kinesiska haft svårare att hävda sig i de gastronomiska finrummen. Fokuset på Hongkong är ett tecken på att vyerna nu vidgas.
Tre stjärnor enligt Michilinguidens betygssystem ska signalera ett "exceptionellt bra kök, som är värt en egen resa". I Sverige har ingen restaurang hittills tilldelats tre stjärnor i guiden. Den enda tvåstjärniga restaurangen i Sverige är Edsbacka krog i Sollentuna.

2 kommentarer:

Unknown sa...

onekligen värt ett besök då jag nästa gång besöker Shenzhen:-) lovar att ge ett utlåtande efteråt.

Rootfood sa...

Ja, där kan du nog göra dig en hel del trevliga bekantskaper(www.fourseasons.com/hongkong/menu_3020.html). Väntar med spänning på din rapport.