onsdag 1 april 2009

Risets ansikten 3 – congee, risgröten

En skål risgröt på en trottoarrestaurang i Kuala Lumpur

Runt om i Asien gör man även soppa eller gröt på riset. Detta går under olika namn, bland annat congee, juk och zhou. Risgröt är många kinesers favoritfrukost, men det kan också ätas som mellanmål närsomhelst under dagen. Zhou anses vara milt mot de inre organen och ha en rad hälsosamma egenskaper. Det finns en uppsjö av varianter där risgröten smaksätts med olika ingredienser, som skaldjur, kött, inälvsmat, inlagda grönsaker, saltade ankägg och så vidare. Den som vill prova på rätten i den kinesiska huvudstaden har goda valmöjligheter på Bai Zhou Xiang, vid Boning Garden i Chaoyang-distriktet. På denna restaurang lagar man varje dag 40 olika sorters risgröt, med varierande smaker och tillbehör. En specialitet är deras ”närande ormgröt”.

Inga kommentarer: