fredag 24 oktober 2008

Fakta om sushi 4: Hakozushi – sushi i en låda

Nigirizushi och makizushi är de vanligaste mest kända sushisorterna här i Väst, men i Japan finns det förstås många andra varianter. Japans tredje största stad, Osaka, är känd för en traditionell sushi som kallas hakozushi, ”lådsushi”. Sushiris och fisk eller annat ”pålägg” läggs i en fyrkantig ram och pressas ihop till ett slags sushitårta. Det är betydligt lättare att laga hakozushi än till exempel nigirizushi, så om medeljapanen någon gång ger sig på att laga sushi hemma blir det vanligtvis hakozushi.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag trodde medeljapanen gjorde Chirashizushi (散ら寿し寿司) som hemmamat!

Rootfood sa...

Hej!
Jo, chirashizushi är onekligen en populär gör-det-hemma-sushi. Lagar du själv?
Vi uttryckte oss lite slarvigt men menade ungefär att om man ger sig på att göra ”bitsushi” hemma, är hakozushi ofta det givna valet. Eftersom hakozushi pressas såpass håller bitarna ihop bra och är praktiska till exempel i lunchlådan eller med på picknicken.