torsdag 20 mars 2008

Sesam får vänta


Den oefterhärmliga doften av sesam sätter sin prägel på många asiatiska rätter. Fröna förekommer i olika färger, som svart, rött, vitt och brunt. De svarta och vita är de vanligaste. Sesam rostas ofta innan det används i matlagning. Man värmer upp fröna i en torr stekpanna tills doften kommer fram och de får lite färg. De får absolut inte bli brända, då blir de bittra. Sesamfrö kan malas till sesamsmör eller sesampasta, vilket bland annat används som grund för olika såser. Fröna innehåller till omkring 50 procent en uppskattad olja, som kan pressas fram. På mandarin kallas denna olja ibland xiangyou, ordagrant "väldoftande olja". Sesamolja har mer karaktären av krydda än av matolja. Den används bland annat i dressingar till kalla rätter, som dippsås samt för att förhöja aromen på rätter vid serveringen.
Trots att vi tycker mycket om sesam har vi valt bort det för våra Rootfood-rätter. Orsaken är att det finns många som är allergiska mot sesamfrön och relaterade produkter.

Inga kommentarer: