onsdag 26 mars 2008

Vasadu? Wasabi? Om falsk marknadsföring.


Tja, ni visste väl redan att "det gröna" i eller på sushin är wasabi. Eller är det?
Kanske inte i Sverige. Eller Japan heller, för den delen. Både här och där använder man nästan alltid ett substitut som oftast är gjort av vanlig pepparrot (Jap: seiyō wasabi – wasabi från väst), senap, färgämnen och ibland en massa annan jox såsom socker, olja, konserveringsmedel etc. Det substitut vi använder är av märket Kaneku och innehåller pepparrot, senap och spirulina (en grön alg) som färgämne. Ska inte och bör inte kallas wasabi. Liksom all annan så kallad wasabi i Sverige. Dock jobbar vi på en färskare och lite lokalare variant; har haft lite telefonkonfererande med Mikael på Mariebergs gårdsbutik i Fjärås. Kanske ger resultat senare i sommar. Det är lite problem med isotiocyanaterna (de flyktiga och hälsosamma ämnen som finns i både pepparrot och wasabi och som ger det där stinget) när man mal pepparroten. Det blir väldigt mycket av det goda liksom. Väldigt mycket, tänk senapsgas så förstår ni.
Tills dess kan vi väl få er hjälp därute att gnälla på alla som påstår att de har wasabi i och till sin sushi. Vi påstår inte det. Om någon vill ha äkta wasabi kan man beställa från Real Wasabi. Det gjorde vi, till det facila priset av 1500 kr (inklusive frakt, tull och moms) för fyra små rötter. Fantastisk kvalitet och smak, men knappast ekonomiskt försvarbart. Tyvärr. Det har tydligen gjorts ett försök att odla wasabi här i Sverige också för ett par år sedan, vilket tyvärr inte föll i god jord.

Inga kommentarer: