fredag 18 april 2008

Lokal tofu


Sojabönor är råvaran till det mest kända veggoköttet, tofu, som det heter på japanska (mandarin: doufu, bahasa malaysia/indonesia: tauhu). På svenska kallas produkten ibland för bönost. Vid tillverkningen läggs sojabönor i blöt, för att därefter kokas och malas. Under malningsprocessen pressas en mjölkliknande vätska ur bönorna, och proteinet i denna vätska fås därefter att koagulera, till exempel med hjälp av magnesiumsalt (nigari) eller någon syra. Ur detta koagulerade protein kan ett stort antal olika tofuprodukter sedan framställas. Genom att de produkterna kan tillagas på många olika sätt (stekning, grillning, fritering, stuvning, kokning etc), finns det goda möjligheter att variera sig i tillagningen av tofu.
Under tusentals år har tofu utgjort en viktig proteinkälla för den del av Kinas befolkning som inte haft råd att äta kött. Enligt den traditionella kinesiska medicinen har tofun avgiftande kvaliteter, såväl som närande och stärkande effekter.
Här i Göteborgsområdet har vi en utmärkt, KRAV-certifierad tofutillverkare uppe i Angered: Delibean

Inga kommentarer: